Igår steg jag upp tidigt och fixade egna frullebullar :). Satte degen kvällen innan och den hade fått jäsa till sig fint i kylskåpet under natten… Bara baka ut degen och sen swisch in i ugnen ca 15 minuter. Riktigt gott!
Jepp. här kommer receptet: (kommer från pain de martin)
*ENKLASTE FRUKOSTBULLEN, 8–10 små bröd*
*På kvällen*
4 dl (400 g) vatten
1 tsk (10 g) jäst
8 dl (480 g) rågsikt
1 ½ tsk (10 g) salt
1 msk (25 g) honung
Rör ut jästen i vattnet och blanda sedan ner resten av ingredienserna. Du
behöver bara röra tills allt blandats ihop ordentligt. Täck bunken med plast
och ställ den i kylen över natten.
*På morgonen
*Skrapa ur degen på ett ordentligt mjölat bakbord. Dra ut degen till en lång
rektangel, ungefär 10 cm bred och sisådär 40 cm lång. Vik sedan ihop den på
längden så att den blir cirka 5 x 40 cm, det är inte så noga. Pensla på lite
vatten, strö på solrosfrön och sist lite mjöl. Sätt nu på ugnen på 275
grader (eller så varmt det går) och låt degen vila medan ugnen blir riktigt
varm, ungefär 30 minuter kan vara lagom. Låt en plåt stå i ugnen under
tiden.
Ta ut plåten ur ugnen och ställ den på spisen eller på några grytunderlägg.
Dela degen i små bitar med en bakspade (har man ingen går en stekspade eller
osthyvel alldeles urmärkt) och lägg degkluttarna på den heta plåten.
Eftersom plåten är varm kommer bröden inte fastna, men om man vill kan man
förstås lägga ett bakplåtspapper emellan.
Och så skjuts in i ugnen! Låt bröden stå inne tills de fått ordentligt med
färg på ovan- och undersidan. Mina stod inne en kvart ungefär. Ta ut bröden
och låt dem svalna på ett galler.
Ser gott ut. Ingen surdeg?
Åh vad härlig goda de ser ut, kan känna doften ända hit ;).
Nopp, ingen surdeg i denna… Dock har jag igår startat upp en ny surdeg… 🙂
Mmmmm vad goda de ser ut! Kan man få receptet?
Jepp. här kommer receptet: (kommer från pain de martin)
*ENKLASTE FRUKOSTBULLEN, 8–10 små bröd*
*På kvällen*
4 dl (400 g) vatten
1 tsk (10 g) jäst
8 dl (480 g) rågsikt
1 ½ tsk (10 g) salt
1 msk (25 g) honung
Rör ut jästen i vattnet och blanda sedan ner resten av ingredienserna. Du
behöver bara röra tills allt blandats ihop ordentligt. Täck bunken med plast
och ställ den i kylen över natten.
*På morgonen
*Skrapa ur degen på ett ordentligt mjölat bakbord. Dra ut degen till en lång
rektangel, ungefär 10 cm bred och sisådär 40 cm lång. Vik sedan ihop den på
längden så att den blir cirka 5 x 40 cm, det är inte så noga. Pensla på lite
vatten, strö på solrosfrön och sist lite mjöl. Sätt nu på ugnen på 275
grader (eller så varmt det går) och låt degen vila medan ugnen blir riktigt
varm, ungefär 30 minuter kan vara lagom. Låt en plåt stå i ugnen under
tiden.
Ta ut plåten ur ugnen och ställ den på spisen eller på några grytunderlägg.
Dela degen i små bitar med en bakspade (har man ingen går en stekspade eller
osthyvel alldeles urmärkt) och lägg degkluttarna på den heta plåten.
Eftersom plåten är varm kommer bröden inte fastna, men om man vill kan man
förstås lägga ett bakplåtspapper emellan.
Och så skjuts in i ugnen! Låt bröden stå inne tills de fått ordentligt med
färg på ovan- och undersidan. Mina stod inne en kvart ungefär. Ta ut bröden
och låt dem svalna på ett galler.